Nyáron előforduló betegségek

Végre beköszöntött a nyár! Egyre többet mehetünk ki a szabadba kis kedvencünkkel, sportolhatunk, úszhatunk, sétálhatunk velük az erdőben. Egyszóval elérkezett a nyaralások ideje. De ilyenkor is oda kell figyelni állatainkra, hiszen többféle betegség kialakulását idézi elő a nagy meleg, illetve a vízpart vagy erdő. Melyek is ezek a leggyakrabban előforduló betegségek?
Ide tartozik a hőguta, a torok-és mandulagyulladás, a szemgyulladások egy része, a bolhaekcéma, a kullancsosság és a toklász okozta bántalmak.

Hőguta (hyperthermia)
Nyáron az egyik legveszélyesebb a nap és a meleg által okozott állapot, a hőguta. Ez akkor fordul elő leggyakrabban, amikor zárt, meleg légtérben (például autóban) hagyják a gazdik állataikat. De kialakulhat akkor is, ha fülledt, meleg időben állatainkkal nehéz fizika munkát végeztetünk (pl.: vadászat, kiképzés, kutyakiállítás). A betegség kialakulásában súlyosbító tényezőként szerepel az ivóvíz hiánya. A hőguta, lényegében az állat hőszabályozási mechanizmusának a „csődje”. Ilyenkor a belső hőmérséklete (maghőmérséklete) labilissá válik, az optimális 38,0-39,0 celsius fokról 42,0-ig emelkedhet. Ekkor az állat sokkos állapotba kerül, esetleg idegrendszeri tünetek és/vagy görcsök is mutatkoznak. Ez egészen addig fajulhat, hogy kedvencünk comatosus (ájult) állapotba kerülhet. Ha a tünetek bármelyikét is észleljük, legsürgősebb feladatunk a testhőmérsékletet normalizálni. Ezt elérhetjük úgy, hogy állatunkat hűvös, szellős helyre visszük, és a testét hideg vízzel permetezzük, illetve a homlokára hideg, nedves ruhát helyezünk. Amennyiben, a normális állapot elérése rövid időn belül nem következik be, folyamatos hűtés mellett állatorvoshoz kell szállítani.

Torok-és mandulagyulladás (pharyngitis és tonsillitis)
A betegség kialakulását gyakran az okozza, hogy a meleg időben felhevülten hideg csapvizet, esetleg fagylaltot fogyaszt kutyusunk. Ilyenkor a tünetek: krahácsolás (amit a gazdik köhögéssel szoktak összetéveszteni) és fehér habos váladék felöklendezése. A tünetek észlelésekor állatorvoshoz kell fordulni, ugyanis az ebet meg kell vizsgálni, és ki kell zárni az egyéb, szív és légzőszervi betegségeket. Amennyiben torok-, és mandulagyulladást állapít meg az orvos, megfelelő kezelést ír elő. Ezt a betegséget megelőzhetjük, ha kutyánkat mindig csak állott vízzel (nem hideg csapvízzel) itatjuk és fagylaltot is csak mérsékelt mennyiségben és lassan adunk.
Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a szív és légzőszervi betegségek kizárása alapvető fontosságú!

Szemgyulladások
A szemgyulladások sokasága miatt csak párat említek meg. Ilyen az idegen test (toklász) okozta szemgyulladás. A toklász a szembe jutva kötőhártya gyulladást okoz, ezen kívül a szaruhártya épségét is veszélyezteti. Kötőhártya gyulladás (conjunctivitis) létrejöhet por, víz, esetleg pollenek hatására. Az allergiás kötőhártya gyulladás, úgy mint embereknél, különféle allergének által okozott szembetegség. Német juhász kutyáknál és keverékeinél előfordulhat egyfajta szembetegség, ez a krónikus felületes szaruhártya gyulladás (keratitis superficialis chronica), melynek kifejlődésében nagy szerepet játszik a napfény ultraibolya sugárzása is. Ez egy autoimmun betegség, kezdeti fázisa, összetéveszthető az egyszerű kötőhártya gyulladással, ezért is szükséges bármely enyhe kötőhártya gyulladás jelentkezésekor állatorvoshoz fordulni, nem otthon kezelni.

Bőrgyulladások (dermatitis)
A bőrgyulladások közül most csak néhányat írok le. A bőrgyulladások kialakulásának többféle oktani tényezője lehet. A nyári időben fontos megemlítenünk a bőrredő dermatitist. Ez a betegség akkor alakulhat ki, amikor két bőrfelület egymáshoz és bőr nem tud megfelelően szellőzni. Vannak olyan kutyafajták (pl. pekingi palotakutya, bulldog, sharpei, spanie, szetter), melyeknél gyakori a bőrredő gyulladás. Náluk egész évben folyamatosan kialakulhat ez a kórkép. Azonban más kutyafajtáknál nyáron, fülledt időben, főként a testhajlatokban fordulhat elő ez a betegség, melynek kezelése állatorvosi feladat. (A bőrgyulladások diagnosztizálásánál a legtöbb esetben szükséges a bőrkaparék vizsgálata is.) Napfény dermatitis jöhet létre hirtelen, szoktatás nélküli intenzív napfény ibolyán túli sugarainak kitett, nem pigmentált bőrfelületeken. Ilyenkor a bőr kipirosodását, fájdalmasságát esetleg pörkök keletkezését látjuk, főleg az orrháton, orrtükrön, füleken és a szemhéjakon. Erre a betegségre hajlamos a skót juhász és a vele rokon kutyafajták. A betegséget megelőzhetjük, ha a déltáji erős napsütéstől óvjuk állatainkat.
Nyári ekcéma (heveny nedvedző bőrgyulladás):
Főleg hosszú szőrű, sűrű bundájú kutyafajtákban fordul elő, meleg, páradús időjárási viszonyok esetén. A betegség tünete: a nyakon, törzsön, lábakon a kutyák kíméletlenül nyalni és vakarni kezdik magukat. A betegség pontos oka nem ismert, valószínűleg a bizonyos testrészeken jelentkező viszketésérzet váltja ki. A viszketésérzet oka lehet: külső paraziták izgató hatása, allergia, a szőrzet nem megfelelő ápolása, a bőr macerálódása. A gyógykezelés módját és időtartamát állatorvos írja elő.

Bolhaekcéma:
Nyáron a bolhás időszakban, gyakori probléma az ún.bolhaekcéma vagy bolhaallergia. Ilyenkor kutyusunk pillanatok alatt a farok töve tájékát kirágja, esetleg sebesre vakarja, dörzsöli. A betegség kialakulásában fontos szerepet tölt be a bolha nyálában lévő fehérje, mely a csípés következtében a bőrbe kerül. Erre a fehérére állatunk allergiás reakcióval válaszol, és emiatt vakarja, rágja magát. A tapasztalat sajnos az, hogy a nem megfelelően kiválasztott bolhaellenes szer nem éri el a kívánt hatást. Ezért fontos az, hogy az állatorvos vagy állatgyógyszerész által ajánlott legmegfelelőbb védekezési módszert válasszuk. Az ekcéma gyógykezelése állatorvosi feladat.

Toklász:
Rengeteg gondot okoz kirándulás, sétáltatás alkalmával kutyánk lábujjai közé vagy hallójáratába bejutó idegen test, toklász. Az idegen test észlelésével illetve gyanújával azonnal állatorvoshoz kell fordulni, aki ezt szakszerűen és maradéktalanul eltávolítja. Minél később megyünk állatorvoshoz, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a toklász bejutott baktériumokkal együtt gennyes folyamatot indít el, akár a lábujjak közötti bőrben, akár a hallójáratban. Ne tegyünk a hallójáratba semmilyen cseppet vagy gyógyszert addig, amíg állatorvos nem javasolja.

Kullancsosság:
A kullancs által terjesztett betegségekről részletesen egy korábbi cikkemben már írtam (babesiosis, kullancsencephalitis, Lyme-kór). A megelőzés állatgyógyászati patikákban vásárolt kullancsellenes szerek alkalmazásával történik állatorvos, illetve patikus ajánlásával.
Az említett betegségek azonban ne vegyék el kedvüket a nyaralástól. Sok odafigyeléssel, gondos ápolással mindezek megelőzhetők.