Kedvenceink parazitás bántalmai

Mi tartozik kedvenceink parazitás bántalmai közé?
Elkülönítünk belső és külső élősködőket aszerint, hogy a gazdaszervezet testében vagy kültakaróján tartózkodnak saját táplálékuk megszerzése céljából.

Melyek a belső paraziták?
A belső parazitózisok (endoparaziták) közé tartozik az orsóférgesség (Ascarididozis), galandférgesség (Cestodozisok), ostorférgesség (trichuriozis), hajszálférgesség (Capillariozis), horgas vagy kampósfejű férgek okozta fertőzöttség (Ancylostomatidozis) és a hólyagférgesség (Hydatidozis). A veszélyt nem csak a kifejlett férgek jelentik, hanem fejlődési alakjaik is (lárvastádium).

Hogyan vesszük észre, hogy kedvencünk parazitákkal fertőzött?
A legtöbb esetben nem vesszük észre a férgességet. Amennyiben a férgeket szabad szemmel látjuk, hányás illetve bélsárürítés alkalmával, már egy intenzív fertőzöttséget mutat. Olyan kutyusoknál, ahol a széklettel nem távoznak férgek (az esetek 85%-ban), a bélsár vizsgálatával lehet megállapítani a fertőzöttséget, illetve annak mértékét. A férgesség jellemző tüneti a lesoványodás, étvágytalanság vagy szeszélyes étvágy, szőrelváltozások, idegesség (esetleg a végbélnyílás nyalogatása).

Hol fertőződik a kutyánk bélférgekkel?
Kutyasétáltatás alakalmával az utcán bárhol, ahol más kutya is közlekedik. Saját kutyusunk nem a férgekkel fertőződik, hanem a féreg petéivel. A petéket felvéve lárvastádiumokon keresztül alakul ki a bélrendszerben a kifejlett féreg.

Hogyan fertőződhetünk meg mi, emberek?
Ha kutyánk vagy cicánk férgekkel fertőzött simogatásuk alkalmával mi is felvehetünk több tucat petét is, amikor nem mosunk kezet miután állatainkkal foglalkoztunk. Ezért fontos az alaphigiénés szabályok betartása.

Hogyan előzhetjük meg a fertőzést?
A fertőződést a célzott féregtelenítési programmal lehet megelőzni. Kölyökkorban, hathetesen (még az oltásokat megelőzően) kell elkezdeni a kezelést. Ezt meg kell ismételni két hét múlva, majd ezt követően félévente. Különösen oda kell figyelni kisgyermekek, illetve terhes nyák közvetlen környezetében élő kutyákra, macskákra, ekkor ugyanis szigorúan háromhavonta féregteleníteni kell. Ez történhet pasztával, tablettával vagy gyógycukorkával. Mivel, általában vegyes fertőzöttséggel állunk szemben, ajánlott széles hatásspektrumú féregellenes szereket alkalmazni.

Mit kell tennünk, hogy a születendő kölykök ne legyenek férgesek?
Még a fedeztetés előtt négy héttel az anyaállatot féregtelenítő kezelésben kell részesíteni, ugyanis ha ezt nem tesszük, az anyaállat tejével fertőzi a kölykeit. Így a kölykök nem tudják kellő mértékben hasznosítani a fejlődésükhöz szükséges táplálékot.

Hol lehet a parazitaellenes szereket beszerezni?
Mivel ezek a szerek vénykötelesek, a kezelő állatorvostól kell kérni, vagy a már felírt állatorvosi vénnyel kell, az állatgyógyászati patikát felkeresni. Ma már vannak a humán gyógyszereken kívül, speciális állatgyógyszerek is. Célszerűbb az állatgyógyászati pasztákat és tablettákat használni, hiszen ezek a készítmények nemcsak a kifejlett férgekre hatnak, hanem a fejlődési alakjaikat is elpusztítják, valamint több féregre hatnak egyszerre. Ezek a gyógyszerek állatpatikában kaphatóak sokféle kiszerelési formában, különböző árkategóriákban.

Sokan nem is gondolják, hogy a környezetünkben élő állatok kültakaróján milyen sokféle parazita tud megtelepedni, veszélyeztetve ezzel kedvenceink és a mi egészségünket is. Az ektoparaziták veszélyessége abban rejlik, hogy a kültakaróra jutva, a gazdaszervezetbe többféle betegség kórokozóját olthatják be.

Mik azok a külső paraziták?
A külső paraziták (ektoparaziták) olyan élősködők, melyek a gazdaszervezet kültakaróján tartózkodva veszik fel a létfenntartásukhoz szükséges táplálékot.

Melyek ezek az élősködők és milyen betegségeket okoznak?
Ide tartozik a bolhák által előidézett bolhásság (Siphonaterozis), a rühatkák okozta rühösség (Scabies), a tetvek által okozott tetvesség (Mallophagozis, Anopluroris), a kullancsok által okozott kullancsosság (Ixodidozis)és a szőrtüszőatkák okozta szőrtüszőatka-kór (Demodicozis). (Szeretném megemlíteni, hogy ez a felsorolás természetesen nem teljes, de ebben a fejezetben csakis a legfontosabb, illetve a klinikai gyakorlat során leggyakrabban előforduló parazitás bántalmakról esik szó kisállatok vonatkozásában.)

Hogyan fertőződnek kedvenceink külső parazitákkal?
Bármikor és bárhol a szabadban, erdőben, kijelölt kutyasétáltató helyeken, de akár az után is. Ezeknek a betegségeknek egy része kontaktúton jut át egyik állatról a másikra, más részük pedig, egyszerűen a környezetből jut kedvenceink bőrére.

Hogyan vesszük észre, hogy a fertőzöttség megtörtént?
Általánosságban elmondható, hogy a fertőzöttséget állataink jelzik, hiszen ezek majdnem mind viszketéssel járnak, illetve bőr-, és szőrelváltozásokat okoznak, amit a gazdinak észre kell venni. Sajnos az első bőrtünetektől kezdve mire eljutnak kedvenceink az állatorvoshoz, gyakran napok, de többször hetek (!) telnek el. Minél később kerülnek gyógyító kezek alá, annál lassabban érik el a teljes gyógyulásukat. Éppen ezért ajánlatos a legkisebb bőr- és szőrtünet megjelenésekor állatorvoshoz fordulni. De itt szeretném mindenki figyelmébe ajánlani, hogy az állatorvosi vizitek (oltás stb.) alkalmával kezelő állatorvostól tanácsot kell kérni a védekezés lehetőségeiről, hiszen ezeknek a betegségeknek többsége idejében megelőzhető külső parazitaellenes szerek használatával.

Miért veszélyes kedvenceinkre a parazitás fertőzöttség?
Nemcsak azért veszélyes, mert szőrhullást és bőrgyulladást hoz létre, hanem azért is, mert betegségeket visz át egy állatról a másikra, valamint a vakaródzással másodlagos bakteriális fertőzést hozhat létre. A kullancsok fertőzöttek lehetnek a kullancsencephalitis (agyhárty-,és agyvelőgyulladás) vírusával, vagy a kutyára veszélyes Babesiozis kórokozójával (Babesia canis), amely egy egysejtű léglény. A bolhák csípése kutyánál és macskánál is egy allergiás folyamatot indíthat el, ami azt jelenti, hogy a bolha nyálában lévő fehérje allergizálja állatunk szervezetét, és ez egy hosszan tartó allergiás kórképet hoz létre (bolhaekzéma).

Miért veszélyes ránk, emberekre a parazitás fertőzöttség?
Mert a kullancs hordozhat emberre veszélyes kórokozókat (pl. agyhártya és agyvelőgyulladás vírusa), a rühatka megtelepedhet az emberen és képes klinikai tüneteket is előidézni, a kutya-, vagy macskabolha csípése más fertőző ágenseket is vihet az emberi szervezetbe, valamint a bolha az egyik bélféregnek a köztigazdája!(féregtelenítés fontossága)

Hogyan védekezzünk az élősködők ellen?
Manapság rengeteg bolha- és kullancsirtó szer van forgalomban. A védekezési formák különböznek egymástól. Lehetőségünk van állataink testét befújni bolha- és kullancs elleni szerrel, de lehet a hát bőrére folyadékot cseppenteni (spot on módszer). Esetleg tabletta szedetésével vagy bolha- és kullancsriasztó nyakörv használatával is lehet védekezni. Az atkák és tetvek eltüntetése állatorvosi feladat.

Melyik védekezési módszert alkalmazzuk?
Lehetőleg a kezelő állatorvossal megbeszélt módszert alkalmazzák, hiszen minden állat más fajtajelleggel, illetve szőrzettel bír, nem mindegy, hogy milyen szert választunk. Az állatorvos és az állatgyógyszerész csak ajánlani tudja a védekezési módszereket, és gazdi választja ki a számára megfelelőt pénztárcájához mérten. Fontosnak tartom ezt, mert a klinikán számtalan esettel találkozom, hogy nem hatékony, illetve nem az adott állatnak legmegfelelőbb szert választják a gazdik. Így, az információ, a gazdi számára előnyökkel jár (nem kell több alkalommal különböző szereket vásárolni).

Hol lehet ezeket a szereket megvásárolni?
Mindazon helyeken, ahol hozzáértő segítséget kapnak a számukra a legmegfelelőbb szer kiválasztásához.

Mit kell tennünk, ha kullancsot találunk kedvencünk bármelyik testrészén?
Amennyiben el tudják távolítani, szedjék ki azonnal, ha nem, vigyék a kutyát állatorvoshoz. Rendkívül fontos, hogy a kiszedett kullancs helyét fertőtlenítsük le. Így megelőzhetjük az esetleges másodlagos fertőzéseket is.

Elegendő-e, ha állatainkból kiírtjuk a bolhákat?
Nem. Ha állatunk már fertőzött bolhákkal, azt a környezetébe is eljuttatja. Ez azt jelenti, hogy a lakásunkban, illetve a kutya, macska tartózkodási helyén is végre kell hajtani a bolhátlanítást, mert ha ezt nem tesszük, kedvenceink visszafertőződnek a környezetből, és ennek a körforgásnak nem lehet véget vetni. Ezért rendkívül fontos, hogy egy időben legyenek állataink és tartási helyük is bolhátlanítva.

Milyen időközönként kell a parazitaellenes kezeléseket végezni?
Mivel többféle védekezési lehetőség van, ezért javaslom, hogy a használati utasításban leírtakat kell betartani, illetve amit az állatorvos vagy az állatgyógyászati patikus tanácsol.