Gyógyszerek beadása

Gyakori problémát jelent a gazdik számára, hogy amikor „beteg van a háznál”, azaz kedvencük valamilyen betegségben szenved és az állatorvos otthoni gyógyszeres kezelés ír elő, nem tudják igazán, hogy hogyan is kell beadni a különböző gyógyszerformákat.
A gyógyszerek beadásakor legtöbbször közelharcot kell vívnunk kedvenceinkkel, melyből inkább ők kerülnek ki győztesen (főleg macskák esetében!). Ennek elkerülése érdekében szeretnék néhány hasznos tanácsot adni.
A tablettákat szétnyomhatjuk, porrá törhetjük, vagy egyszerűen egy finom falatba elrejthetjük (vagdalt hús, felvágott, májkrém). Ugyanez vonatkozik a por alakú gyógyszerformákra is.
Kapszulákat vagy drazsékat a nyelv tövére helyezve tudjuk lenyeletni.
Folyékony gyógyszereket az esetleg kellemetlen íz elfedése érdekében hígítsuk fel, pl.húslevessel és oldalról az ajaklebeny elhúzásával kanalazzuk be a szájba. A fejet kissé emeljük meg és tartsuk zárva a szájat addig, amíg kedvencünk le nem nyeli a folyadékot. A másik lehetőség az, hogy nem kanállal adjuk az oldalsó szájzugba a folyadékot, hanem fecskendővel injektáljuk be azt (tű használata nélkül).
A végbélkúpot gumikesztyűs kézzel helyezzük a végbélbe, és ujjunkkal toljuk beljebb, majd az állat farkát szorítsuk a végbélnyílásra, nehogy a kúp visszaessen.
Beöntéseket otthoni körülmények között ne végezzünk, bízzuk állatorvosra!
A legtöbb bőrbetegség viszketéssel jár és sokszor fordul elő, hogy a kenőcsöt, krémet vagy rázókeveréket kedvencünk lenyalja. Ezt megelőzhetjük szájkosár vagy védőgallér felhelyezésével. A gallért (vagy tölcsért) állataink rövid idő alatt megszokják és a gyógykezelés végéig viselik. A gyógyszerek lenyalását kellemetlen szagú anyagok felkenésével is elkerülhetjük. A védőgallérokat állatgyógyászati patikákban lehet beszerezni a macskaméretűtől a nagytestű kutya méretéig.

A gyorsan felszívódó sprayk használatát a kutyák jobban, a macskák kevésbé tűrik. Mindig figyeljünk arra, hogy a permet ne jusson közvetlenül a szembe, orrba, szájba. Ettől állataink megrémülnek és a legközelebbi alkalmazáskor már védekezni fognak.