A sérülésekről

Kedvenceink talán leggyakrabban előforduló bántalmai közé tartoznak a sérülésekből adódó sebek. Macskáknál a verekedésekből származó sebek, harapások, karmolások fordulnak elő a legtöbbször, míg kutyáknál inkább a végtagsérülések (pl. talppárnák üvegszilánk, kő okozta metszett, szakított, horzsolt sérülése). Bármilyen sebről legyen szó, a legfontosabb, hogy a seb környékét és magát a sebet is megtisztítsuk a portól, piszoktól, váladéktól, majd utána sebfertőtlenítő oldattal lekezeljük (jódoldat). Az ellátatlan sebekben elszaporodó baktériumok sebfertőzést és vérmérgezést okozhatnak, vagy tályogképződéssel járó gyulladásos folyamatot indíthat el. Nyílt sérülések körül a szőrt le kell nyírni, nehogy a sebbe tapadjon. A mély sérüléseket bízzuk állatorvosra, aki szakszerűen kimossa a sebet, ha szükséges a váladék elvezetésére szolgáló csövet (drain) helyez be, illetve varratokkal egyesíti a sebszéleket. A fertőzésveszély miatt a vérömlenyeket nem szabad felnyitni. Az alvadék szétesését segítő kenőcsökkel, valamint belsőleg adott vérzéscsillapító készítményekkel kezeljük az állatot. Szennyeződések, fertőzések vagy a sebben található elhalt szöveti részek hatására sipolyok, tályogok alakulhatnak ki. Amennyiben gyógyszerekkel, antibiotikumos öblítésekkel nem tudjuk elérni a váladékcsatorna záródását, akkor csak körültekintően elvégzett műtéti beavatkozás hozhat gyógyulást. Különösen oda kell figyelni azokra a harapott, karmolt sebekre, melyek szinte azonnal bezáródnak és csak egy kis pörk jelzi számunkra, hogy valami sérülés történt.

Az ilyen sebek alatt indulnak el a tályogképződéssel járó folyamatok, melyeket csak gondos kezelés gyógyíthat meg. Éppen ezért kell állatorvosunknak a legkisebb harapás ill. karmolás okozta sebet megmutatni, hogy eldöntse a gyógykezelés további sorsát.
Amennyiben erősebb vérzést látunk, feltétlenül csillapítanunk kell, nehogy kedvencünk túl sok vért veszítsen. Ezt megtehetjük steril gézlap az adott területre szorításával, míg a megfelelő gyógykezelés helyére nem érünk. A talppárnák sérülései jelentős vérzést okoznak, így nyomókötés felhelyezése elengedhetetlenül fontos!