A hőguta

Nyáron gyakran a hőmérő higanyszála a 35 celsius fokot is eléri. Ezt a magas hőmérsékletet nemcsak nekünk embereknek nehéz elviselni, hanem állatainknak is.

Mi az a hőguta?

A hőguta (hypertermia) az az állapot, amikor kedvencünk hőszabályozási mechanizmusa “csődöt” mond, azaz testének maghőmérséklete a magasba emelkedik, akár 42 celsius fokra is (az optimális testhőmérséklet 38-39 celsius fok között van).

Mikor jöhet létre a hőguta?

Kialakulhat akkor, ha a nyári napsütésben zárt légtérben (pl. gépkocsiban) hagyjuk állatainkat. De létrejöhet akkor is, ha nehéz fizikai munkát végeztetünk velük (pl. vadászat, kiképzés, kutyakiállítás). Az ivóvíz hiánya az eseteket súlyosbíthatja.

Milyen tünetek jelzik a hőgutát?

Eleinte gyors, felületes légzés, majd később levertség, elesettség, sőt ájulás – komatózus állapot – és görcsök is kialakulhatnak. A test hőmérséklete 39 celsius fokról 42 c.fokra emelkedhet.

Mit kell tennünk, ha a hőguta már kialakult?

Azonnal hűvös helyre (árnyékba) helyezzük el kedvencünket, fejét vagy akár egész testét folyamatosan hűtsük. Erre a célra vizes lepedő a legmegfelelőbb. Jégakkuval a hűtés fokozható. A megfelelő oxigénellátást biztosítanunk kell. Amennyiben ájulás is bekövetkezett, sürgősen állatorvoshoz kell fordulnunk, hiszen ez az állapot már állatunk életét is veszélyezteti.

Miért veszélyes a hőguta?

Az agyvelőben bővérűség, ödéma alakulhat ki, és ha ez hosszabb ideig fennáll az agyvelő lágyulása bekövetkezhet, ami visszafordíthatatlan folyamat (poliencephalomalatia).

Hogyan előzhetjük meg a hőgutát?

Nyári melegben soha ne hagyjuk állatainkat gépkocsiba zárva! Kiállításokon, kirándulások alkalmával inkább a hűvösebb helyen pl. árnyékban tartózkodjunk. Friss vizet állandóan biztosítsunk kedvencünk számára.