A gyomor betegségei

A klinikai praxis során számos esetben találkozom a gyomor különféle megbetegedésivel. Legtöbbször a gazdi csak azt veszi észre, hogy kedvence gyakran hány a szőnyeget nyalogatja, vagy rendellenes testhelyzetben tartja magát (az elülső testrészét a talajon tartva hátulsó testfelét megemeli). A kutyák nem túl gyakran hánynak, míg a macskák többször (pl. szőrcsomók). Érdekességként megemlítem, hogy a házinyúl és a ló nem képes hányni anatómiai okok miatt.
El kell különíteni az elsődleges gyomorbetegségeket a másodlagosaktól, melyeket más betegségek okoztak (pl. máj, vese, hasnyálmirigy, mérgezés, baktérium, vírus stb.) Ezek szintén hányással járhatnak.
A gyomornyálkahártya-gyulladás esetén az állat nem hajlandó enni és sokat iszik. Ez a leggyakrabban etetési hibára (!) vezethető vissza. Az éhgyomorra történő reggeli hányás rendszerint nem igényel gyógyszeres kezelést. A gyomorsav túltermelést eleségváltással vagy savmegkötő szerek adásával lehet megszüntetni.
A hányás heveny gyomorgyulladásnál gyakori, melyet inkább kúp vagy injekció adásával lehet mérsékelni, mint tablettával, Ilyenkor nagyon sok vizet és ásványi sót veszít kedvencünk, ezért ezek pótlásáról gondoskodnunk kell. Etetni nem szabad kb. 24 órás koplalás szükséges. Másnap az eleséget több részletben, kis adagokban adjuk. A táplálék könnyen emészthető és rostszegény legyen pl.: sovány, főtt csirkehús, sovány túró, tojásfehérje rizzsel. Nem szabad csontot, zsiradékot, vagy száraz eledelt adni! Ha lehet, az eleség kéz meleg legyen, hűtőszekrényből ne adjunk közvetlenül ételt!
Fiatal állatok gyakran nyelnek le idegen tárgyakat: köveket, gombot, műanyag játékokat stb. Ezek az anyagok izgatják a gyomor nyálkahártyáját, hányást, esetenként véres hányást okozhatnak. Hegyek tárgyak is bejuthatnak a gyomorba, melyek a gyomor falát átfúrva súlyos hashártyagyulladást alakíthatnak ki. A gazdi az esetek többségében látta, hogy kedvence valamit lenyelt, vagy észreveszi, hogy a játék repertoárból valami hiányzik.
Az azonnali állatorvosi beavatkozás döntő fontosságú, hiszen az idegen anyagot el kell távolítani a gyomorból gyógyszeres hánytatással vagy röntgenfelvétel készítése után műtéttel. (Meg kell említeni, hogy sajnos a legtöbb játék, gumilabda nem ad röntgenárnyékot.)
A gyomorfekély jóval ritkábban jelentkezik állatinknál, mint nálunk embereknél. Ezt a betegséget korunk betegségei közé soroljuk, hiszen kialakulásával a stressz, valamint egyes gyógyszerek tartós adása (gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók) is szerepet játszanak.
A fekélyek legtöbbször peptikus eredetűek, ami azt jelenti, hogy kialakulásukban a gyomor savtermelődésének fokozódása az elsődleges, de minden egyéb tényező, amely a gyomor nyálkahártyáját károsítja, közrejátszhat. Stressz esetén a gyakori gyomor összehúzódások következtében kialakuló vérellátási zavar miatt létrejövő oxigénhiányos állapot a gyomor nyálkahártyájának elhalását okozhatja. A betegségre jellemző a hányás. A hányadék színe sötétbarna (kávézacc színű). A has fájdalmas, etetés után kifejezettebb. Az állat étvágytalan, ritkán vérfogyottság is látható.
A betegség tünetei gyógykezelése savmegkötő és gyomornyálkahártya védő szerek adásával lehetséges.
Az elsődleges fekélyeket műtétileg lehet orvosolni.
Naponta egyszer adott nagy térfogatú eleség, a gyomorban megduzzadó nagy mennyiségű szárazeledel gyomorkitágulást okozhat. Ilyenkor a gyomorfal feszes, a kutya hány, nyálzik, a kialakuló vérkeringési elégedetlenség halálos kimenetelű is lehet. A gyomor kiürülésének lassulása, a fokozott gázképződés, a gyomorbeli nyomás emelkedése az állapotot súlyosbítja (a gyomor atómiája jöhet létre).
A gyomorban lévő gázokat minél előbb el kell távolítani gyomorszondán keresztül, vagy akár a hasfalon keresztül pungálással.
A betegséget megelőzhetjük, ha állatunk étkezésére jobban odafigyelünk, azaz a szárazeledelt kicsi vízbe állítjuk, mielőtt odaadjuk, arra azonban ügyeljünk, nehogy elfolyósítsuk. Ne zavarjuk kedvencünket étkezés közben, nehogy túl gyorsan, kapkodva egyen. Etetés után ne erőltessük meg állatainkat, kerüljük az intenzív mozgást, hiszen a gyomorsavtermelést ezzel csökkenthetjük.
A gyomorcsavarodás főleg nagytestű, idősebb kutyák életveszélyes (!) betegsége. A gyomor akár 360 fokos csavarodása következtében a nyelőcső és a gyomorszáj teljesen elzáródik. Ez azért jöhet létre, mert idősebb korban a gyomor függesztő szalagjai lazábbak, és a mozgatása következtében tengelye körül megfordulhat. A kar elülső része hirtelen, nagymértékben megnagyobbodik a keletkezett gázok miatt, a kutya öklendezik, hány. A gyorsan kialakuló vérkeringési elégtelenség és sokk következtében gyorsan romlik kedvenceink állapota. Csakis azonnali (!) műtét mentheti meg az életét. A betegség megelőzhető a napi táplálékmennyiség többszöri, kis adagokban történő adásával, valamint azzal, hogy etetést követően nem mozgatjuk állatainkat.