Toklászveszély!

Ez  a szervezet számára egy „idegen” növényi rész, mely bárhová jutva a estbe, helyi gyulladást okoz és tart fenn. A toklásszal nemcsak a kirándulások alkalmával találkozhatunk, hanem a mindennapi sétáltatások során is. Tehát úgy mint a kullancsok, a toklászok is veszélyeztetik kedvenceinket itt a Belvárosban is!
Mi az a toklász?
Egy növényi rész. A pázsitfüvek porzóit és magházát körülzáró két hártyás levélke (szálakkal együtt). A hétköznapi nyelv az egérárpa (Hordenum murium) toklászát nevezi „toklásznak”.

Kedvencünk mely testrészeibe fúródhat toklász?

Lényegében bárhova. A leggyakrabban azonban a fülbe, illetve a hallójáratba. Sokszor a szemben találhatunk – főleg a szaruhártyában vagy a kötőhártyazsákban – toklászt. Nem ritka, hogy a talppárnák, ujjak között fúródik be a bőr alá. Ritkábban, de előfordul az orrjáratba jutott idegen test is.

Hogyan vesszük észre, hogy kedvencünkbe toklász jutott?

Amennyiben a fülbe, illetve hallójáratba jutott a toklász, a fej oldalra tartása, a fül vakarása a jellemző tünet. Ha a szembe került, azt állandó hunyorgás, könnyezés, a szemtájék vakarása jellemzi. A lábujjak és talppárnák közé fúródott idegen testet a testtájék folyamatos nyalása és a sántítás adja tudtunkra. Az orrba, illetve orrjáratba került toklász meg nem szűnő orrfolyást, tüsszögést okoz.

Mit tegyük, ha ezeket a jellemző tüneteket vagy magát a toklászt észrevesszük?

Ne próbáljuk meg otthon a toklászt kiszedni, kihúzni. Ilyenkor azonnal szakszerű állatorvosi ellátás tudja csak az idegen testet állatunkból eltávolítani. Ez azért fontos, mert a toklász bejutva a testbe egy állandó gyulladást okoz, valamint minél később kerül orvoshoz a beteg állat, annál súlyosabb tünetek jelentkeznek, melyek gyógykezelése lényegesen több ideig tart majd. (pl. lábujjak nyalása miatt nagy szőrhiányos terület jöhet létre). A szembe került toklász irritálja a szaruhártyát, és gyakran szaruhártya fekélyt alakít ki.

Hogyan védekezzünk a toklászosság ellen?

Lehetőleg kerüljük a toklászos helyeket! Állatainkat minden sétáltatás után alaposan vizsgáljuk át, nincs-e a szőrszálak között toklász. (az átvizsgálás egyúttal a kullancs megkeresésére is irányulhat.)