Mérgezések

Mérgeknek nevezzük azokat az anyagokat, melyek közös jellemzője, hogy már nagyon kis mennyiségben is károsíthatják az állati szervezetet. Ezek összetételük alapján lehetnek kémiai elemek és azok vegyületei. Megkülönböztetünk növényi és állati eredetű mérgeket. Egyes baktériumok és gombák anyagcseretermékei (toxinok) szintén mérgező hatásúak. Festékek, favédő szerek, fagyálló, csávázó anyagok, műtrágyák, féregtelenítő és növényvédő szerek formájában, a mindennapi életben is lépten, nyomon találkozhatunk mérgező vegyületekkel. Egyes gyógyszerek és fertőtlenítő szerek túladagolva szintén halálos méregként hatnak. Ez a rövid felsorolás hányada azoknak a mérgezési lehetőségeknek, melyek kedvenceink életét veszélyeztetik. Az, hogy állatunk esetében mérgezésről van szó egy adott esetben csak akkor dönthető el teljes biztonsággal, ha valaki szemtanúként látta, amint az állat a mérget elfogyasztotta, ha a méreganyag azonosítható, illetve a jellegzetes tünetek láttán a mérgezés megállapítható. A hirtelen bekövetkező, ismeretlen okból bekövetkezett haláleseteket, a gazdik gyakran a mérgezéssel hozzák összefüggésbe. Ennek jogosságát csak boncolással vagy laboratóriumi vizsgálatok elvégzését követően lehet megítélni.
Mérgezés gyanúja estében azonnal forduljuk állatorvoshoz! Ne adjunk olajat, tejet, hiszen a rendelőben történő hánytatást, gyomormosást ezzel hátráltatjuk. Sok mérgezés esetében erős nyálzás is tapasztalható, így a tej illetve olaj beadás amúgy is nehézségekbe ütközik. Az orvoshoz vigyük el a csalétek maradékát, valamint – ha van – a csalétek csomagolópapírját is a gyors azonosítás miatt. Az emésztőcsőbe jutott méreganyagokat hánytatással, esetleg gyomormosással lehet eltávolítani. A már felszívódott mérgeket megfelelő ellenanyag (antidotum) adásával lehet semlegesíteni.
A belvárosban a leggyakrabban a patkány, illetve egér irtószermérgezés fordul elő. Rágcsálóirtás szintén minden házban van, így a kisállattartóknak ügyelniük kel arra, nehogy kedvencük a mérgezett csalétket felvegye (kutya, macska). Ez a méreganyag – dikumarol – a véralvadás gátlásával éri el hatását. A mérgezés esetén testben vérzések jelentkeznek (orr, száj, végbélnyílás). A vizelet, bársár és felöklendezett gyomortartalom is vérrel keveredett. Hányás, hasmenés jelentkezik, a mérgezett állat bágyadttá, vérfogyottá válik, kötőhártyái sápadtak. A halál oka: elvérzés.
Ilyenkor csak a gyors, életmentő állatorvosi beavatkozás mentheti meg szeretett állatunk életét.