Kullancsveszély!

Minden évben komoly gondot jelent a gazdiknak kedvencük bolha-és kullancs mentesítése. Sokan azt gondolják, miért beszélünk itt a belváros közepén a kullancsosságról, hiszen az „aszfalton” nincsenek veszélyeztetve állataink.
De ez nem igaz! Sajnos az idén még több kullanccsal találkozhatunk, mint tavaly. Ilyenkor tavasszal, nyár elején (főleg) fontos a kullancs elleni védekezés akár kirándulni mennek a természetbe, akár a belvárosban maradnak (kutyafuttatók, Margitsziget stb.). Kullancsokkal mindenhol találkozhatunk! Ez azért is fontos kérdés, hiszen nemcsak állatainkra, hanem ránk emberekre is veszélyt jelentenek.

Mi a kullancs?

A kullancs az ízeltlábúak közé tartozó élősködő atka (parazita).

Miért veszélyes állatainkra a kullancs?

Különböző betegségeket terjeszt, melyek közül a legjelentősebbek a kullancsenchepalitis (agyvelő és agyhártyagyulladás – Flavivírus) Lyme-kór (Borrélia), Babesiosis (Babesia Canis), Tularemia (burgdorferi) és a Haemobartonellosis. De ezeken a betegségeken kívül bőrbe juttathat egyéb kórokozókat is, melyek ugyancsak helyi gyulladást eredményezhetnek.

Hogyan védekezzünk ellenük?

Többféle védekezési módszer lehetséges. A célszerű az, ha nemcsak kullancs által terjesztett betegségek ellen védekezünk külön-külön, hanem a kullanccsal való fertőződés ellen.
Ez azt jelenti, hogy állatainkat valamilyen kullancsellenes készítménnyel kezeljük.
Ennek több formája lehetséges: spray (pumpás vagy hajtógázas), cseppentős módszer (spot on), nyakörv, por, fürdetés.
Az állatok méretétől és szőrzetétől függ, hogy mely módszer a leghatékonyabb, éppen ezért szakembertől (állatorvostól vagy patikus) kérjünk tanácsot a választandó készítményekről.
A készítményeket állatorvosuktól vagy állatgyógyászati patikákból vásárolják meg, ahol a termékek helyes használatáról és esetleges mellékhatásáról bővebb információt kaphatnak. A termékek nagy része éppen ezért vényköteles.

Létezik-e „kullancs ellenes oltás”?

Nem. Olyan „oltás” nem létezik, ami megakadályozza a kullancs megtapadását, csípését és esetleges vérszívását. De bizonyos kullancs által terjesztett betegség ellen lehet oltatni kedvencünket. Ilyen a Lyme-kór elleni oltóanyag, mellyel egy évig tartó védelmet nyújtunk.
Valamint létezik a babesiosis ellen is injekciós készítmény, melynek beadásával egy hónapos biztonságot érhetünk el. Az agyvelő és agyhártyagyulladás vírusa és a különböző bakteriális kórképek megelőzésére állatinknál még nincs oltóanyag.

Hogyan vesszük észre, hogy kedvencünk kullanccsal fertőzött?

A szőrszálak között a bőrön megtalálhatjuk magát a kullancsot, valamint észrevehető a bőr kipirultsága, duzzanata. A kullancs helyét (ha állatunk már kikaparta) mindig ellenőrizni szükséges, nehogy a kullancs feje a bőrben maradva helyi gyulladást tartson fenn.


Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

Speciális kullancs-kiszedő csipesszel a kullancs feji részét megfogva az óramutató járásával ellentétes irányba forgatva könnyen el lehet távolítani (két-három fordulat). Kézzel a kullancsot ne fogjuk meg! A kullancs eltávolítása után a bőrt minden esetben fertőtlenítsük le