Kedvenceink testhőmérséklete

A következőkben, többek kérésére, állataink élettani alapértékeiről lesz szó (testhőmérséklet, szívverések száma, légzésszám, pulzus), valamint ezek mérési lehetőségeiről.

Úgy gondolom, hogy ezeket az értékeket ismernünk kell, hiszen hasznos információkat tudhatunk meg belőlük kedvencünk egészségi állapotáról és nem utolsó sorban jelzik számunkra azt, hogy mikor kell felkeresnünk állatorvosunkat.
A testhőmérséklet mérése (kutya, macska) esetében: a kutya és a macska test hőmérsékletét leggyakrabban végbélbe vezetett hőmérővel mérjük (maghőmérséklet). A mérés előtt mindig kenjük be a hőmérő egy részét (kb.felét) síkos anyaggal (szappan, parafin), melynek segítségével óvatos (!) mozdulattal a végbélbe tudjuk helyezni a mérőeszközt. A mérés ideje változó – a hőmérőtől függ. A higanyszálas hőmérőkkel a mérés ideje általában 2-3 perc, a digitális hőmérőkkel kb. fél perc, az egyéb elektromos hőmérőkkel akár néhány másodperc is lehet. (Létezik olyan hőmérő is, melyet kedvencünk szájába kell helyezni, és rövid időn belül kijelzi az adott testhőmérsékletet – szájhőmérő).
A normális testhőmérséklet kutyáknál 38- 39 celsius fok között, macskáknál 38-38,5 celsius fok között van. Ennél alacsonyabb, illetve magasabb testhőmérséklet – más tünetekkel kiegészülve – kezdődő betegségre utal. Pl. a magasabb testhőmérséklet valamilyen vírusos, baktériumos stb. betegségeket is feltételezhet. Minden esetben állatorvosi vizsgálatra van szükség!
Meg kell jegyeznem, hogy minél kisebb termetű fajtáról van szó, a fenti hőmérséklettartományon belül, annál magasabb a testhőmérséklet.
A fiatal, valamint vemhes állatok testhőmérséklete szintén magasabb, mint társaiké. A mért értékeknél a napszakos ingadozást is figyelembe kell venni, a reggeli órákban a testhőmérséklet alacsonyabb, az esti órákban magasabb.