Kedvenceink ivarzása

Így tavasszal, nekünk kutyatartóknak komoly gondot jelent állataink párválasztása, azaz a tüzelési időszak. Azt gondolhatnánk, hogy ez csak a nőstény kutyát tartóknak a problémája. De ez nem így van!
nőstény kutyás gazdiknak ebben az időszakban valóban jobban kell vigyázniuk kedvencükre, nehogy a nem kívánt párosodás, „nász” létrejöjjön. A kan kutyatartóknak szinté oda kell figyelniük, hiszen kutyájuk akár az úttesten is átszaladva keresi meg élete választottját. Sajnos, ilyenkor nagyon gyakran autóbaleset a párválasztás vége. Ezért akár hím, akár nőstény kutyánk van, érdemes néhány fontos dolgot megtudnunk kedvencünk ivarzási szokásáról.
A nőstény kutya nemi érettségét (ivarérettségét) az első tüzelés adja tudtunkra. Ez kb. 6-10 hónapos korára tehető. Az első tüzelés kistestű fajtáknál valamivel előbb, nagytestű fajtáknál később jelentkezik, de ezt a környezeti és tartási tényezők is módosíthatják (lakásban tartott kutyák). A kutya nemi működése különbözik a többi állatétól. Általában évente kétszer tüzel (ivarzik). A két tüzelés közötti nyugalmi periódus nem mindig pontosan 6 hónap, ez lehet kevesebb és több is. A legtöbb kutya azonban február-május, valamint augusztus-október között ivarzik, és ez kb. 18-21 napig tart. A kutya tüzelésének jelei a nyugtalan magatartás az étvágy csökkenése, a péra duzzanata és a vér megjelenése.
Amennyiben pároztatni kívánjuk kedvencünket, úgy a legalkalmasabb időpont az első vércsepp megjelenésétől számított 12-14. nap. Ezt az időpontot biztosan csak állatorvosi vizsgálat alkalmával tudjuk megállapítani (hüvelykenet, vérvizsgálat). A biztos siker érdekében legalább kétszeri fedeztetés szükséges. A fedeztetés napját célszerű feljegyezni, hogy tudjuk a várható szülés időpontját. A kutya vemhességi ideje 59-66 nap. Sok belvárosi kutyatartónak a problémát nem az jelenti, hogy fedeztetni szeretné kutyáját, hanem az, hogy a nem kívánt párosodást megakadályozza. Ennek több lehetősége van, melyet állatorvosával beszéljen meg (fogamzásgátlás).

  1. Ideiglenes megoldás – mely tabletta adásával illetve injekció beadásával lehetséges. Ezek hormongyógyszerek, és a tüzelést halasztják illetve nyomják el (ivarzás megelőzése). Ez egy visszafordítható folyamat, ami azt jelenti, hogy amint befejezzük a kezelést, kutyánk ismét tüzelni fog, és ha szeretnénk, kölyköket is hozhat a világra. Itt meg kell jegyeznem, hogy bármely hormonális kezelésnek lehet mellékhatás.
  2. Végleges megoldás – a műtéti ivartalanítás. Ez egy rutin beavatkozás, mellyel megszüntetjük a további tüzeléseket. Ez azonban visszafordíthatatlan folyamat, azaz kedvencünk többet már nem szülhet (petefészek-eltávolítás, esetleg a még eltávolításával együtt). A műtétet egyéves kor alatt nem ajánlatos elvégezni. Sokszor felmerül az a kérdés, hogy kutyánk ivartalanítása előtt szükséges-e az, hogy legalább egyszer szüljön. A válasz az, hogy anatómiailag és élettanilag az egyszeri szülés nem indokolt, bár nem vitatott, jó, ha egyszer ki tudja élni anyai ösztöneit. Éppen ezért a gazdinak alaposan végig kell gondolnia, mielőtt dönt, hiszen a műtét egy életre szól. Ebben a nehéz döntésben kérje állatorvosa szakszerű tanácsát a választható módszerekről.

nőstény macska 6-8 hónapos korára ivarérett, ami azt jelenti, hogy ekkor már fogamzásra alkalmas. Ilyenkor állandó nyávogásával, hempergésével, farka oldalra tartásával és testének különböző tárgyakhoz dörgölődzésével adja tudtunkra, hogy ő már „nagy lány”!
Ez az időpont azonban nem tévesztendő össze a tenyészérettség idejével, ami kb. egyéves korára tehető. (Ettől az időponttól kezdődően szabad kölyköket hoznia a világra, hiszen ekkor éri el teljes nemi fejlettségét.)
A kandúr macska már kb. 6 hónaposan ivarérett, ami főleg lakásban tartott állatok esetében szinte elviselhetetlen a gazdi számára. Ilyenkor ugyanis a lakás különböző pontjait kellemetlen szagú vizeletével megjelöli, ezzel mintegy jelzést adva számunkra az „ő” területéről. Ezt kevés állatbarát tudja elviselni, így két dolgot tehetnek: vagy, elajándékozzák vidékre cicájukat, vagy megkeresik állatorvosukat, segítséget kérve. A „jelölgetés” műtéttel megszüntethető. Ez egy rutin állatorvosi beavatkozás: ivartalanítás (castratio – herék eltávolítása).
Az operációval nemcsak a családunk, hanem a cicánk további életét is nyugodtabbá tesszük – megszűnik csavargási vágyunk is.
Nőivarú cicánknál az ivarzás megszüntetésére úgy, mint a kutyáknál is, kétféle lehetőség adott.

1. Az ideiglenes: hormonális tablettával vagy injekcióval az ivarzás megszüntethető, illetve elhalasztható. A kezelés megszűnte után cicánk újra szülhet kölyköket (visszafordítható folyamat). Káros mellékhatások miatt feltétlenül kérje állatorvosa szakszerű tanácsát.

2. A végleges: a műtéti ivartalanítás. Ez egy visszafordíthatatlan megoldás, mely szintén rutin állatorvosi beavatkozás, (petefészek- és méheltávolítás együtt). A műtét elvégzése után állatunk többször már nem szülhet.

A gazdik gyakran teszik fel azt a kérdést, akár kandúr, akár nőstény cica ivartalanításáról van szó, várható-e valamilyen változás az állat életében az ivartalanítás következményeként?

Igen, előfordulhat esetleg elhízás, amit helyes táplálkozással megelőzhetünk. Az ivartalanított kedvencek általában nyugodtabbakká válnak, és kóborlási vágyuk is jelentősen csökken.
Kandúr cicák ivartalanítása után fokozottabban kell odafigyelni a vizelet kémhatására (pH érték), megelőzve az esetleges húgycsőelzáródást, húgykövességet!
Ha a vizelet kémhatása a normális értéknél magasabb, úgy azt speciális diétás étrenddel hozhatjuk helyre (pH control tápok).