Az álveszettség

Az álveszettséget szigorúan el kell különítenünk a veszettségtől. Míg a veszettséget egy Rhabdovírus okozza, addig az álveszettséget egy Herpesvírus. A két betegség terjedési módja is különböző – a veszettség harapás, marás útján, az álveszettség nyers sertéshús fogyasztásával (etetésével) vihető át. A veszettség az emberre veszélyes, míg az álveszettség nem! A két betegség elnevezése hasonlít egymásra, mert hasonló tünetekkel járnak. A betegséget Aujeszky-betegségnek is nevezik, mert egy magyar mikrobiológus – Aujeszky Aladár – különítette el a veszettségtől. Az álveszettség vírusa az idegpályák mentén jut el az agyvelőbe. A fertőzés nyers sertéshús és patkányhús fogyasztásával jut be kedvencünk szervezetébe. Az első tünetek kb. 2-7 nappal a vírus bejutását követően jelentkeznek. Kutyákkal levertség, ijedősség, nyálfolyás, nyugtalanság, bizonytalan járás, bénulás figyelhető meg. A betegség fő tüneteként szinte minden esetben a bőr és a nyálkahártyák kóros viszketegsége figyelhető meg, mely a test egészére átterjed. Ez a viszketegség addig fokozódhat, míg a kutya saját bőrét harapdálja, öncsonkítást végez.
Macskáknál a nyers sertéshús felvételéről számított 2-9 napon belül jelentkeznek az első tünetek. Az állatok rekedten nyávognak, viselkedésük megváltozik, nyelési nehézségek, és a fej izmainak bénulása jön létre. Jellemező a hirtelen fellépő bőrviszketegség. A beteg állatok kíméletlenül harapdálják lábukat, farkukat, ami az öncsonkításig fokozódhat. A két szem pupillájának tágassága különböző (anisocoria).
A betegség gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű. A beteg állat az első tünetek jelentkezését követő 24-36 órán belül elpusztul.
Az ember nem fogékony az álveszettség vírusára, azaz nem betegedhet meg.
Állataink (kutya, macska) azonban fogékonyak, ami azt jelenti, hogy védekeznünk kell a vírus állataink szervezetébe jutása ellen, mivel nincs oltóanyag! (oltás) a betegség ellen.
Ezért nyers sertéshúst ne adjunk kedvencünknek, hiszen nem tudhatjuk, hogy fertőzött-e az Aujenszky-vírussal vagy nem. Főzéssel, sütéssel a kórokozó elpusztítható, azaz kedvenceinknek a hús adható. Ló-, marha-, pulyka-, nyúl-, csirkehús nem jelent veszélyt kedvencünk számára.
Kérem, figyeljenek oda kedvenceinkre!