Az álvemhességről

Az álvemhesség nem betegség, hanem egy élettani állapot, mely a hormonális szabályozás zavara következtében fordulhat elő. Ilyenkor a petefészekben kialakuló sárgatest csak részlegesen fejlődik vissza és a szuka kutya ill. nőstény macska a tüzelést (ivarzást) követő néhány hét után a vemhességre jellemző tüneteket mutatja, jóllehet vemhességről szó sincs. Bizonyos vérvonalakon belül halmozottan jelentkezhet (pl.tacskó).
Érdekességképpen megemlítem, hogy az álvemhesség egyfajta fejlődéstörténeti örökségnek is tekinthető, ugyanis eredete a farkas ős életmódjában keresendő. A falka vezérszukájának nem volt ideje, hogy saját kölykeit felnevelje, ezért más, nem vemhesült szukákra bízta őket. A pótmamák szervezetében egy hormon kezdett termelődni, mely az anyai ösztönök felerősítése mellett az anyatejképződésre is serkentő hatással bírt.
Az álvemhesség során nemcsak testi, hanem pszichikai változások is megfigyelhetők. A tejképződés megindulásával a duzzadt emlőkben gyulladásos folyamatok indulhatnak el, melyek fájdalommal járnak. A nőstény állatok nyugtalanok, sötét helyet keresnek, vackot építenek, a szövetből készült játékállatokat, valamint más tárgyakat maguk alá gyűjtenek, melyeket aztán kölykeikként dédelgetnek, és önfeledten védelmeznek.
Tévhit az, hogy ha álvemhességre hajlamos kutyánk egyszer-kétszer szül, akkor többet nem lesz ál vemhes. Az álvemhességet a következőképpen lehet gyógykezelni: gyógyszeresen (tabletta és injekció adásával), a tejmirigy helyi kezelésével valamint pszichikai úton (nevelés).
A gyógyszeres kezelést állatorvosunkkal kell megbeszélni. A fájdalmas emlőket hűsítő borogatással lehet kezelni. Nem szabad hagyni, hogy kutyánk saját emlőjét szopogassa, nyaldossa, hiszen ez a tejtermelődést fokozza. Vigyük kedvencünket minél hosszabb sétákra, lehetőleg kirándulni, hogy elvonjuk a figyelmét az „álanyai” feladatokról. Az összegyűjtött játékokat, egyéb tárgyakat vegyük el tőle. Amit talán a legnehezebb betartani, de fontos (!), hogy nem szabad ebben az időben kedvencünket simogatni, mert ez az anyai ösztönöket és a tejtermelést fokozza. Az ál vemhes állatokat sovány és folyadékszegény étrendre kell fogni. Az álvemhesség megelőzésének legbiztosabb módszere az ivartalanítás, vagy ha kedvencünket hormonális – ivarzás megelőző – gyógyszeres kezelésben részesítjük, melyet sajnos hosszú ideig nem lehet alkalmazni a nem kívánt mellékhatások sokasága miatt.