Az állatorvos ünnepi tanácsai

Elérkezett a várva várt karácsony. Gyermekeink, de mi felnőttek is izgalommal várjuk a szeretet ünnepét. Hamarosan itt a szilveszter, az elmúlt év mérlegkészítésének ideje, és az újesztendő új fogadalmakkal, tervekkel. Az előző éve tapasztalatai alapján néhány jó tanácsot fogadjanak el mindazok, akik kedvencükkel együtt töltik az ünnepeket.

Karácsony

Leggyakrabban a gondos gazdik hibájából következik be a túletetés, ha kedvenceinknek megszokott étrendjüktől eltérő minőségű és, mennyiségű táplálékot adunk. Ilyenkor a bélflóra összetétele megváltozik, erős hasmenés alakulhat ki. Ha dugító ételekből etetjük túl állatainkat, akkor passzázszavar, székrekedés jöhet létre. A hal szálkáit ne adjuk oda, hiszen a garatban, vagy a nyelőcsőben elakadva fulladásos tüneteket produkálhat.
Gyakori, hogy kedvenceink a fenyőfáról leszedik a szaloncukrot, esetleg kibontatlan állapotban megeszik. A túlzott édesség elfogyasztása is rosszullétet okoz.
A fenyőfa a másik veszélyforrás, a tűlevelek szúrása gyakran sebek létrejöttét okozza. Az állat testének nyalogatásával, dörzsölésével komoly bőrelváltozásokat hozhat létre. A vékony levelek lenyelése a gyomor és a bél gyulladását okozhatja.
Előfordulhat, hogy cicánk a fenyőfa csillogó díszeivel játszva lenyeli azokat. Ez bélelzáródáshoz vezet, melyet csak műtéttel lehet orvosolni.

Szilveszter

A kutyák életében talán az év legfélelmetesebb napja. Minden eb fél a petárdáktól, tűzijátékoktól, hangoskodástól. Szilveszter délutánján főbb tereinket elözönlik az Újévet köszöntő emberek népes serege.
Sajnos szilveszter után nagyon sok kóbor állatot találunk. Ezért csak pórázon vezessük kedvenceinket!
Ha lehet, ezen a napon mellőzzük a Belváros területén a hosszabb sétáltatásokat.
Szeszes italt ne adjunk kedvenceinknek!

Talpak betegsége

A téli hideg, fagyos idő nemcsak nekünk, embereknek okoz megpróbáltatásokat, hanem kutyáink számára is. Rendkívül gyakori így télen a talppárnák és az ujjak közötti bőr betegségei. Akár kistestű, akár nagytestű kutyáról van szó, a sétáltatások alkalmával a jeges, havas, latyakos, sózott utcákon komoly sérülések érhetik kedvencünk végtagjait. Néhány hasznos tanács a téli, hideg napokra:
Hó: a friss hóban nyugodtan vihetjük kutyánkat sétálni, kirándulni. Amikor hazaérkezünk, feltétlen töröljük szárazra végtagjait!

Latyak, só:
A
 Belváros utcáin leggyakrabban a sózott, illetve elolvadt hóval találkozunk. Bár kutyáink talpbőre ellenálló, de a sós, nedves környezetet hosszabb ideig nem képesek elviselni. Ilyenkor a talp bőre és az ujjak közötti bőrterület felázik, kimaródik, eleinte enyhe bőrgyulladás alakul ki, majd később a kutya saját „gyógyító” nyalogatásával ezt súlyosbítva heveny nedvedző bőrgyulladást és a szőr kihullását okozhatja.
A sétáltatásból hazaérkezve azonnal nedves ronggyal töröljük át a lábakat, ha megoldható, akkor inkább mossuk meg tiszta, langyos vízzel a végtagokat. Ha sérülést is észreveszünk a talppárnákon – pl. jég okozta – a sebet fertőtlenítsük le jódoldattal (Betadine oldat). Ne hagyjuk, hogy kedvencünk nyalja a sebét! Súlyosabb esetben kutyánk egy-két lábára sántít, ritkán a végtagját nem is helyezi a talajra, nem szívesen mozog a fájdalom miatt.
Az enyhébb esetekben is azt tanácsolom, inkább vigyék el állatorvoshoz kedvencüket a mielőbbi gyors és korrekt gyógykezelés érdekében (fertőtlenítés, antibiotikumos kenőcs, gyulladáscsökkentés).
Megelőzés: A téli sétáltatások, kirándulások előtt talppárnavédő, víztaszító kenőccsel érdemes kutyánk kábát bekenni, a só, latyak ellen. Manapság már vásárolni lehet „kutyacipőt” is kedvencünknek minden méretben és különböző színekben, mely kiválóan védi a lábakat, bár a sikeréhez egy dolog azonban szükséges – az, hogy a kutyánk a cipőt elviselje lábain!