A torok- és mandulagyulladás

Most a nyárral, meleggel összefüggő kórképekről esik szó. Ez a garatgyulladás (pharynitis) és a mandulák gyulladása (tonsillitis) vagy a kettő együtt. Ezek a betegségek kialakulhatnak önmagukban is, de több vírusos és baktériumos bántalom résztünetei is lehetnek.

Hogyan jöhet létre a garat-, illetve mandulagyulladás?
A garat- és mandulagyulladás kialakulásához mindig valamilyen hajlamosító tényező szükséges. Ez lehet a szervezet általános ellenálló képességének csökkenése, de lehet pl. hideg víz, fagylalt vagy egyes fajtáknál a szájon át, történő erős légzés. De létrejöhet állandó hányás következményeként is.

Milyen tünetek jelzik a betegségeket?
A betegség heveny formájára a bágyadtság, elesettség, láz, étvágycsökkenés és az öklendezés, krákogás a jellemző (pharyngeális hányás). Gyakran azonban nyálzás is tapasztalható. Ritkán az állatok toroktájékát vakarja, illetve a fejét rázza.

Észre lehet-e venni a mandulákat a száj vizsgálatakor?
Ha a mandulák nincsenek „gyulladásban”, akkor nem. Amennyiben mandulagyulladás áll fenn, a nyálkahártya redői mögül kidomborodva észre lehet venni a kipirult megnagyobbodott mandulákat. Ritkán apró tüszők, vagy krémszerű felrakódás is látható a mandulák felületén.

Mi okozhatja a mandulák megnagyobbodását?
Baktériumok, vírusok, hideg csapvíz, fagylalt. Előfordulhat a mandulába fúródott idegen tárgy (toklász, fűszál stb.) miatt is. Idősebb állatok manduláink daganatos elváltozása sem ritka.

Hogyan kezelhetjük a kórképeket?
Semmi esetre sem otthon! Állatorvosi vizsgálat keretén belül lehet a kiváltó okot megkeresni és megfelelő gyógykezelést előírni. A vizsgálat a szervezet egészére terjed ki, nemcsak a mandulák-illetve garat megtekintésére. A gyógykezelés antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, nyálkaoldók stb. segítségével lehetséges, a megállapított kórok szerint.
Amennyiben idült, gyakran visszatérő esetekről van szó, a műtéti gyógykezelés elengedhetetlen. Ugyanúgy kell tenni, ha a mandulák daganatos elváltozásait vesszük észre.