A húsvéti nyusziról…

A húsvéti ünnepek alkalmával számos család létszáma, főleg ahol gyermekek is vannak, szinte minden évben egy-két „vendéggel” szaporodik. A „vendégek” ezúttal hosszúfülűek, picik, bolyhosak – nyuszi kölykök. Általában csak pár napra, hétre vendégeskednek nálunk, de addig is érdemes egy-két gondolatot áttekintenünk erről a nagyon kedves állatkáról. A nyulak nagyon szapora állatok, a nőstény már négy-öt hónapos korában ivarérett, és kb. harminc napos vemhesség után, 5-12 nyúlfiókát hoz a világra. Az újszülöttek csupaszon és vakon születnek, de három hetesen már kimerészkednek a fészekből, szorosan anyjuk mellett maradva kóstolgatják az odakészített ennivalót, ismerkednek a világgal. Átlagos életkoruk 5-7 év, a kifejlett állat súlya kb. 3-6 kg.
Húsvétkor a piacokon, aluljárókban, kb.4 hetes nyuszikat vásárolhatunk, de meg kell jegyeznem, hogy ezek az állatok, nagyon korán lettek elválasztva az anyjuktól. Amennyiben csak egy-két hétre szeretnénk magunknál tartani a nyuszit, célszerű az eladóval megbeszélni a visszaadást. Ha azonban hosszabb időre marad nálunk, kényelmes és tágas otthont kell biztosítanunk számára. Ez lehetőleg 1×2.5 cm rácsnagyságú drótaljú ketrec legyen, melyben sima padozat is van. Alomként fűszénát használjunk, ha lehet, ne faforgácsot, újságpapírt vagy rongydarabot. Kerüljük a huzatot és biztosítsunk állandó hőmérsékletet számukra. A magas hőmérséklet (29 C) szaporodás-biológiai zavarokhoz, esetleg hőgutához vezethet. Rendszeresen keféljük ki a bundáját, mivel a kihulló szőrzet a szervezetbe jutva szőrlabdákat (trichobezoárok) hozhat létre, melyeket nem képesek kihányni. Ha nem tartózkodunk otthon, tartsuk állatunkat ketrecben, mivel így megelőzhető az esetleges szőnyeg-, és bútorrongálás, vezetékrágás és ezek következményei. Naponta többször gondoskodjunk tiszta, friss vízről, száraz takarmányról, nyúltápról. A táp magas rosttartalmú legyen (18-24%) és nyersfehérjét (14-17%-ban) is tartalmazzon. A tápot fűszéna hozzáadásával egészítsük ki, de adhatunk friss zöldségeket (sárgarépa, brokkoli) és gyümölcsöket is (alma, eper). Amennyiben a táplálkozásán változtatni szeretnénk, ezt átmenettel tegyük, mivel a nyulak bélmikroflórája nagyon érzékeny. A nyúl bogyós bélsara kétféle, lágy és kemény pelletből áll. A lágy pellet vakbél eredetű, és az evés után kb. nyolc órával képződik, ezt az állat elfogyasztja (koprophagia), míg kemény pellet az evés utáni negyedik órában képződik, ezzel találkozunk nap mint nap. Fogkoptatás céljára megfelel száraz zsömle, kifli, kenyér. Ez azért rendkívül fontos, mivel a nyulak fogainak gyökércsatornája nyitott, így életük végéig nőnek ) kb.10 cm/év). A fülük rendkívül érzékeny és törékeny, vérerekkel bőven átszőtt, ezrét az állat megfogására nem használható! Szabályos módon az állatot megfogni úgy lehet, hogy a két lapocka közötti laza bőrt egy kezünkkel megfogjuk, míg a másik kezünkkel alulról megtámasztjuk a testét. Így nemcsak a fület óvjuk, hanem a gerincoszlop ágyékcsigolyáinak törését és ficamát is elkerüljük.