A húgykövességről általában

Kedvenceink életében ugyancsak gyakori problémát jelent a húgykövesség. Ezt is, mint a legtöbb kórformát meg lehet előzni, ha a gazdi tudja, hogy mit kell tennie. 

Húgyköveknek (urolith) nevezzük a húgyutakban keletkező összeálló képleteket (konkrementumokat), melyek főleg kikristályosodott szervetlen vegyületekből és kisebb mértékben szerves anyagokból állnak. Nagyságuk homokszemcsényitől a kisebb ökölnyi méretig változhat. A kövek elhelyezkedésük szerint lehetnek a vesemedencében, a húgyvezetőben, a húgyhólyagban és a húgycsőben. A kövek kialakulását elősegíti az állandóan nagy sűrűségű vizelet, a vizeletpangás, a vizelet nagy magnézium-ammónium-foszfát tartalma, az alsó húgy utak fertőzése és az átlagosnál magasabb karbamid tartalom, mely a táplálék szükségletet meghaladó fehérje-tartalmából származik. A legtöbb esetben kimutatható bizonyos baktériumok tevékenysége a fertőzéses struvit kövek kialakulásánál. Az egészségi zavart okozó kövek kb.2-8 héten belül kialakulnak. Kutyák húgyhólyagjában három hónap alatt diónyi nagyságú kő is keletkezhet, esetükben leggyakrabban a húgyhólyag-kövesség alakul ki. Ezek sokszor nem okoznak tüneteket, máskor hosszú idő óta tartó (idült) húgyhólyag-gyulladást tarthatnak fent. A húgykövesség leggyakoribb és legsúlyosabb következménye, ha a húgykő beékelődik a húgycsőbe és elzárja azt. Ilyenkor csak állatorvosi segítséggel lehet kedvencünk életét megmenteni. A húgycső elzáródása szinte mindig hím kutyáknál jelent gondot, hiszen a kanok vékony és kanyarulatos, helyenként elszűkülő húgycsövében egy szilárd kő könnyen megakadhat, míg a nőstények rövid, egyenes, tág húgycsövében nem.
Az elzáródás hirtelen alakul ki, a gazdiknak a legtöbb esetben nincs tudomása arról, hogy kutyájának húgykövei vannak. A beteg kutyus gyakran készülődik vizeletének ürítéséhez, de legfeljebb csak néhány csepp, gyakran véres tartalom kipréselésére képes. A vizelés fájdalommal jár, majd a has megnagyobbodik, mivel a húgyhólyag egyre több vizeletet tárol. Ekkor már kedvencünk azonnali beavatkozást igényel, mivel a hólyagja megrepedhet, illetve a pangó vizelet káros anyagai – a kiürülés hiánya miatt – a szervezet amúgy is rossz állapotát tovább súlyosbíthatja.
A kövek keletkezésének megakadályozása érdekében állataink táplálékában lévő fehérje, magnézium, foszfát tartalmat korlátozni kell. A vizelet kémhatását (PH-értékét) 6,4 alá kell csökkenteni, illetve erre az értékre kell beállítani. Valamint fontos megemlíteni, hogy a vizelet pangását gyakori sétáltatással meg lehet előzni.
Macskáknál is gyakran találkozom húgykövességgel. A kutyával szemben náluk a legtöbb esetben a húgycsövet eltömő szemcsés, kásaszerű, fehér, sárgásfehér színű, gyakran a „grízhez” hasonlító gritek okozzák a bajt. Keletkezésében nagy szerepet játszik a táplálék magas kálcium, magnézium és foszfát tartalma, valamint az ivóvíz hiánya, száraz eleség etetése és a vizeletürítés akadályozottsága. A képződést elősegíti, ha a vizelet kémhatása elér a 6,8 értéket, ha azonban ez az érték 6,2 vagy az alatti, akkor gritek nem keletkeznek, sőt a meglévők is oldódnak.

A kandúr cicáknál (főleg az ivartalanítottaknál) gyakran jelentkezik a húgycső-elzáródás. Ilyenkor a vizelet elfolyása tartósan akadályozott, ami a cica életét is veszélyezteti. Ha ez az eltömődés 24 óránál hosszabb ideig tart, húgyvérűség kialakulásával számolhatunk (postrenalis uraemia). Amint a tünetek kialakulását észreveszik, azonnal állatorvoshoz kell fordulni. A vizelet savanyítása speciális macskatápok etetésével, C-vitamin, methionin és ammónium-klorid adásával lehetséges.