A hasmenésről általában

A hasmenés (dearrhoea) a bélmozgás fokozódásával járó bántalom, melynek során a bélsárürítés gyakoribbá válik, nő a bélsár víztartalma, mennyisége, konzisztenciája hígabb lesz.
Számos betegség tünete lehet hasmenés. A leggyakrabban azonban a bélgyulladás a kiváltó ok. A hasmenés időbeli lefolyása alapján lehet heveny (acut) és idült (chronicus). Anatómiai helyeződése szerint lehet a vékonybélben és a vastagbélben.
A hasmenés kiváltó oka lehet túletetés, szokatlan összetételű, romlott eleség felvétele, bélgyulladás, élősködők jelenléte, toxikus hatások, a bél baktérium flórájának módosulása, anatómiai változások a bélben és egyéb szervek betegségei is (vese, szív, hasnyálmirigy, mellékvesekéreg stb.).

A hasmenés fő tünete, hogy a napi székletürítések száma és a bélsár mennyisége fokozódik. Az állat has űri fájdalmat jelez, mozdulatlanul fekszik, vagy időnként fel is ugorhat, ide-oda futkos, fejét forgatja. Ritkán maguk a bélzörejek puszta füllel is jól hallhatóak.
A béltartalom színe lehet sárga, vöröses, véres, zöldes vagy fekete. A hasmenés jelentkezhet időszakosan vagy akár folyamatosan. A béltartalom ürítése lehet fájdalmas is. A felgyorsult bélmozgások következtében megnő a bélsár ürítésének száma, a bélsár vizes állagú lesz, mert a bélben a víz visszaszívódására nincs elég idő. A bélsár nyálkás lehet és gázbuborékokat is tartalmazhat.

Meg kell említenem, hogy vírusok baktériumok, mérgezések is okozhatnak hasmenést, melyek rendkívül gyors állatorvosi beavatkozást igényelnek, mivel állatunk életét veszélyeztetik.
Különösen oda kell figyelnünk fiatal állatainkra, hiszen náluk egy rövid idegig tartó hasmenés is „kiszáradást” okozhat. Éppen ezért az tanácsolom, ha bármilyen jellegű hasmenést tapasztalnak, feltétlenül hamar vigyék el állatorvosukhoz a szakszerű gyógykezelés érdekében (infúzió, gyógyszerek stb.)!

A hasmenés gyógykezelése idősebb állatoknál otthon:
koplaltatás 1 napig, majd szigorú diéta (főtt rizs + kevés csont nélküli csirkehús) kb.1 hétig és sok folyadék!
Amennyiben a hasmenés nem csillapodik 2-3 napon belül, vagy ha az állat hány, lázas legyengült állatorvosi gyógykezelés szükséges!
Ha lehet, állatainknak ne adjunk bélmozgást renyhítő szereket, hiszen a pangó bélsárból a baktériumok méreganyagai felszívódva a betegséget csak súlyosbítják. Ha a hasmenést enyhíteni szeretnénk, inkább adszorbenseket adjuk vagy állatpatikában kapható hasmenést csillapító port.