A bolhásság

Bolhákkal szinte mindenhol találkozhatunk, így kedvencünket, legyen kutyánk vagy macskánk, feltétlenül meg kell óvnunk tőlük.

Mi az a bolha?
A bolha oldalirányban lapított, szárnytalan, sötét színű, három pár végtaggal rendelkező kb. 1,5 – 4 mm nagyságú vérszívó rovar.

Milyen bolhafajták ismeretesek?
Megkülönböztetjük a macskák, a kutyafélék, a tyúkfélék és az ember bolháját.

Veszélyes lehet a macska ill. kutya bolhája az emberre is?
Igen, hiszen a bolhák nem szigorúan gazda specifikusak, azaz „valódi” gazda hiányában más gazdán is meg tudnak telepedni (pl. a kutya és a macska egyes bolhafaja, megtelepedhet az emberen is).

Hogyan vesszük észre, hogy kedvencünk bolhával fertőzött?
Állataink állandó vakaródzással, esetleg szőrtépéssel, szőrhullatással jelzik a bolhásságot. Amennyiben a fertőzöttség mértéke nagy, úgy a bolhákat szabad szemmel jól észre lehet venni a szőrszálak között. Ha csak kevés bolha van kedvencünk bundájában, lehet, hogy magát a bolhát nem találjuk a szőrszálak között, de az ürülékét igen, mely apró fekete pontként jelzi számunkra a fertőzöttséget.

Miért fontos védekezni a bolhásság ellen?
A bolha csípése helyi bőrgyulladást valamint bolhaekcémát okozhat. Kedvenceink szőrének mennyisége csökken, mivel az állandó vakaródzással szinte kitépi azokat.

Mi az a bolhaekcéma?
Az allergiás bőrgyulladások közé tartozó betegség. Kialakulásában fontos szerepet tölt be a bolha nyálában lévő fehérje allergizáló hatása, mely a csípés következtében kerül a bőrbe. Erre a fehérjére állatunk allergiás reakcióval válaszol, és emiatt rágja, vakarja magát. Jellemző az, hogy a farok tő tájékáról kiindulva a gerincoszlop mentén szőrhiányos területeket láthatunk.

Hogyan védekezhetünk megfelelően a bolhásság ellen?
Állatorvosától vagy állatgyógyászati patikában a patikus ajánlásával megfelelő információt kaphatunk az alkalmazható módszerekről (nyakörv, cseppentős módszer, spray, por, fürdetés stb.). Ne csak állatunkat bolhátlanítsuk, hanem a környezet fertőtlenítése is elengedhetetlen!